Anatomia unghiei
 
Unghia este o lamă formată din straturi dense de cheratină care îi conferă duritate. Rolul său este să protejeze extremitatea degetelor. Unghia este o lamă semidură, ușor convexă, a cărei parte vizibilă este netedă și lucioasă. Este utilizată pentru a apuca obiectele mici sau pentru apărare și are rolul de a crește capacitatea de discriminare tactilă.
 
Unghia este formată din următoarele părți distincte:
•              Patul unghiei, reprezentat de ţesutul rozaliu de sub unghie. Are această culoare pentru că este puternic vascularizat. O culoare albăstrie a patului unghial poate însemna că ai probleme cu circulaţie periferică, iar o nuanță mai gălbuie se datorează, în general, fumatului.
•              Matricea unghiei este partea sa cea mai importantă. Este ascunsă sub eponychium, produce cheratina din care este alcătuită unghia şi determină forma şi grosimea acesteia. Evită vătămarea ei!
•              Eponychium, perionychium şi hyponichium sunt cutele de piele pe care le face rama unghiei (pielea din jurul unghiei). Au un rol extrem de important: sigilează unghia și o protejează împotriva “ameninţărilor” exterioare de orice fel (microbi, bacterii).
•              Cuticula se referă strict la pielea moartă de sub eponychium care se întinde peste unghie pe măsură ce aceasta creşte. Orice piele vie generează şi piele moartă, iar eponychium nu este o excepţie. Cuticula trebuie îndepărtată regulat pentru că altfel se acumulează şi face unghiile să arate neîngrijit.
•              Lama unghiei este unghia însăşi. Partea din afara patului unghiei se numeşte marginea liberă. Unghia nu “respiră”, este ţesut mort – de aceea nu doare atunci când este tăiată.
Unghia – oglinda sănătății
 
Unghiile sunt “oglinda“ sănătăţii organismului. Un medic dermatolog îşi poate da seama de starea de sănătate în care te afli doar prin examinarea unghiilor. De la decolorarea patului unghiei și până la capilarele din cuticule, pot fi identificate foarte multe boli. “Dacă vezi ceva greşit sau neobişnuit, cum ar fi cuticule mai închise la culoare sau chiar dungi întunecate de-a lungul unghiei, consultă un dermatolog“, ne sfătuieşte un specialist în domeniu, dr. Krant.
 
Schimbările anatomiei unghiei semnalează de obicei unele afecțiuni, dar asta nu înseamnă automat că oricine are unghiile albe la culoare este bolnav de hepatită!

Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști, vei primi cele mai bune sfaturi și recomandări de tratament pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă de aici Ghidul de informații pentru tratarea micozei unghiei !
 
Iată câteva afecțiuni des întâlnite ale unghiei și bolile cu care pot fi asociate:
 Unghii pale, decolorate
•              Anemie
•              Probleme cardiace
•              Boli ale ficatului
•              Malnutriție
 Unghii albicioase
•              Dacă unghiile capătă culoare albicioasă, iar marginile sunt închise la culoare, poate fi un semn de boală a ficatului, precum hepatita.
 

Unghii îngălbenite
•              Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în astfel de cazuri este infecția fungică. Pe măsură ce infecția se agravează, patul unghial se retrage, iar unghiile se îngroașă și devin fărâmicioase. Rareori, unghiile îngălbenite pot fi indicatorul unor boli mai serioase, precum afecțiuni ale tiroidei, ale plămânilor, diabet sau psoriazis.
 
Unghii vinete
•              Învinețirea unghiilor este de cele mai multe ori un semn că organismul nu se oxigenează suficient. Poate semnala o problemă la plămâni, posibil un emfizem. Chiar și unele probleme cardiace pot fi asociate cu învinețirea unghiilor.
 
Unghii încrețite
•              Încrețirea patului unghial poate fi un semn timpuriu de psoriazis sau artrită inflamatorie. În astfel de cazuri decolorarea unghiei este des întâlnită, în vreme ce pielea de sub unghie poate căpăta o culoare roșiatică sau maronie.
 
Unghii crăpate sau despicate
•              Unghiile uscate și fragile care se crapă sau se despică în mod frecvent sunt în general un simptom al afecțiunilor de glandă tiroidă. Totuși, crăparea sau despicarea combinată cu o nuanță gălbuie a unghiei se datorează, cel mai probabil, unei infecții fungice.
 
Margini pufoase ale unghiei
•              În cazul în care pielea de pe marginea unghiilor are un aspect pufos și roșiatic, avem de-a face cu o inflamare a pielii. Poate fi rezultatul lupus-ului sau al altei afecțiuni a țesuturilor.
 
Dungi negre sub unghie
•              În cazul apariției unor dungi negre sub unghie trebuie efectuate imediat investigații amănunțite. Aceste dungi pot fi un simptom al melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele.
 
Unghii roase
•              Rosul unghiilor poate fi doar un obicei vechi, dar în unele cazuri este un semn evident al anxietății. Mușcatul sau rosul unghiilor a fost pus și pe seama sindromului obsesiv – compulsiv. Dacă nu te poți abține să-ți rozi în mod frecvent unghiile ar fi cazul să consulți un doctor.

Știai că?
 
1. Unghiile cresc, în medie, cu 3-5 milimetri pe lună, doar că unghiile de la mâna dominantă cresc mai repede! Unghiile de la picioare cresc însă cu doar 1,6 milimetri pe lună.
 
2. Unghiile sunt compuse din cheratină – acelaşi material ca şi părul. Astfel, orice alimente care sunt sănătoase pentru părul tău sunt bune şi pentru unghii. “O dietă variată bogată în vitamine, antioxidanţi, proteine şi minerale este cheia pentru un păr frumos şi unghii sănătoase. Cheratina este o proteină, iar uleiurile esenţiale sunt bune şi pentru hidratarea şi întărirea părului, unghiilor şi pielii”, explică dr. Krant.
 
3. Unghiile bărbaţilor cresc mai repede decât cele ale femeilor. Există o singură excepţie de la această regulă: unghiile femeilor însărcinate cresc cel mai repede!
 
4. Unghiile sunt ceea ce separă primatele de alte mamifere. Multe mamifere au gheare pentru a se descurca în sălbăticie, dar unghiile sunt cele care diferenţiază primatele (şi oamenii) de restul mamiferelor. “Oamenii de ştiinţă presupun că primatele şi-au pierdut ghearele şi au început să le crească unghii pentru a le fi de ajutor la mişcare. Ghearele sunt de ajutor la prins şi apucat, dar primatele au început să se caţere în copaci mari, aşa că nu avea sens să aibă gheare tocmai bune de apucat crenguţe subţiri. Mai degrabă, primatele au dezvoltat unghii, care sunt mai potrivite pentru apucare“, notează “LiveScience”.
 
5. Rosul unghiilor se numeşte “onicofagie”. Onicofagia este şi cel mai cunoscut tic nervos. Este foarte frecvent în adolescenţă, dar majoritatea celor care suferă de acest tic se opreşte din rosul unghiilor până la vârsta de 30 de ani. Deşi rosul unghiilor este aproape inofensiv, printre riscurile lui sunt infecţiile de piele şi agravarea bolilor patului unghiei.
 
6. Unghiile cresc mai repede vara. Rapiditatea cu care cresc unghiile poate ţine de foarte mulţi factori: anotimp, vârstă, genetică şi multe altele.
 
7. Stresul afectează sănătatea unghiilor. În afară de ticul nervos de a-ţi roade unghiile, stresul cronic poate inhiba creşterea acestora. Este foarte important să ţii stresul sub control şi să dormi suficient pentru a avea unghii sănătoase (şi nu numai).
 
8. Pieliţa de pe unghii are un scop. Mulţi experţi spun că mai bine laşi cuticulele acolo unde sunt, îndepărtarea lor cauzând probleme. “Cuticulele sunt acolo pentru a ţine la distanţă microbii şi umezeala, aşa că este foarte important să nu le tai şi nici să laşi manichiurista să le îndepărteze. Trebuie lăsate la locul lor cât de mult posibil”, spune dr. Krant.
 
9. Tăria unghiei ţine de moştenirea genetică. Nu se pot face multe în privinţa formei unghiei sau pentru a grăbi creşterea.
 
10. Unghiile au nevoie de sânge pentru a supravieţui. Ai văzut vreodată cum cade o unghie din cauza unei răni? Explicaţia este simplă: patul unghiei are nevoie de circuit sanguin, de oxigenare şi de nutrienţi pentru a creşte normal; o lovitură, cum ar fi o uşă trântită peste degete din greşeală, poate întrerupe conexiunile microscopice delicate care oferă hrană unghiei, iar unghia deja crescută nu îşi poate reveni. Poate cădea complet şi, după un timp, să fie înlocuită de o nouă unghie sănătoasă, atunci când matricea şi patul unghiei sunt vindecate. În cazul în care rana este la rădăcina unghiei, sub cuticulă, unghia se va “defecta” pentru totdeauna, fiind posibil chiar să nu mai crească deloc.
Unghia și vârsta
 
Se spune adeseori că “unghia este oglinda sănătății”, iar acest fapt rămâne valabil pe măsură ce trec anii. Sunt o mulțime de factori care influențează modificarea unghiilor: diverse boli, transformări interne prin care trece corpul pe măsură ce înaintează în vârstă, carențe nutriționale sau factori externi, precum expunerea la substanțe chimice sau la radiațiile ultraviolete.
Schimbările prin care trec unghiile de-a lungul timpului implică rata de creștere, textura, grosimea, forma sau conturul și culoarea.
 
Rata de creștere
Ritmul de creștere a unghiei încetinește cu vârsta. În medie, unghiile de la mâini cresc cu aproximativ 3 mm pe lună, iar unghiile de la picioare cu doar o treime, adică 1mm pe lună. Începând cu vârsta de 25 ani, rata de creștere încetinește cu aproximativ 0,5% pe an, astfel că, la vârsta de 85 ani, unghiile de la mâini pot ajunge să crească cu doar 2 mm pe lună.
 
Textura unghiei
Odată cu trecerea timpului, unghiile pot deveni casante. Diverși factori externi, precum expunerea prelungită la umiditate, uscăciune, substanțe chimice sau cosmetice precum lacul de unghii pot influența și agrava friabilitatea unghiilor.
Fragilitatea pronunțată a unghiilor poate cauza diverse cute de-a lungul acestora sau fragmentarea vârfurilor. Afecțiuni precum anemia, arterioscleroza sau problemele hormonale pot de asemenea cauza ruperea unghiilor, astfel că un consult de specialitate devine obligatoriu în cazul în care observi modificări structurale ale unghiile tale.
 
Grosimea unghiei
Unghiile se pot îngroșa sau, dimpotrivă, se pot subția cu înaintarea în vârstă. Îngroșarea poate fi cauzată de boli precum psoriazis sau diverse eczeme.
Infecțiile fungice – care sunt responsabile de mai bine de jumătate dintre afecțiunile unghiei și se întâlnesc cu predilecție la oamenii în vârstă – pot cauza îngroșarea și decolorarea unghiilor. Infecția fungică, denumită științific onicomicoză, afectează mai ales unghiile de la picioare. Nici nu este de mirare, dat fiind că pantofii favorizează un mediu umed, propice proliferării ciupercilor. Onicomicoza are o incidență mai ridicată în rândul bărbaților fumători și a persoanelor afectate de diabet și de boli imune.
 
Conturul și forma unghiei
Gradul de curbare a unghiei poate fi, la rândul său, influențat de trecerea timpului. O schimbare radicală a formei unghiei și rotunjirea acesteia sunt semne clare de privare de oxigen, urmare a unei varietăți de boli cardiovasculare, endocrine sau gastrointestinale. Mergi imediat la o consultație de specialitate în cazul în care observi schimbări importante ale formei unghiilor.
Presiunea în exces datorată pantofilor strâmți sau anumitor anomalii de formă ale piciorului poate cauza creșterea unghiilor încarnate. Deși întâlnită mai des la tineri, această afecțiune cauzează mari probleme la mers persoanelor în vârstă. De obicei, astfel de probleme trebuie tratate chirurgical pentru a fi siguri că nu reapar.
Sus