Micoza și calitatea vieții
 
Micoza unghiilor are impact negativ marcant asupra calității vieții!
 
“Onicomicoza este, într-adevăr, o afecțiune frecvent întâlnită. Putem considera că pacienții cu această afecțiune reprezintă partea majoritară în rândul celor diagnosticați cu diferite infecții dermatologice.” – Prof. Dr. Jana HERCOGOVÁ, Președintele Academiei Europene de Dermatologie și Venerologie, Catedra de Dermatologie, Universitatea Charles, Praga, Cehia
 
“Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, rezistența la infecțiile fungice se diminuează. Astfel, și îmbătrânirea populației face parte din problemă. Astăzi se estimează că până la 30% dintre adulți pot fi afectați de onicomicoză.” – Dr. Robert BARAN, Centrul de Afecțiuni Unghiale, Cannes, Franța
 
Printre problemele cauzate de ciuperca unghiilor se numără:
•              durerea și disconfortul persistent în timpul mersului – 80% dintre aceste infecții implică unghiile de la picior;
•              jena socială;
•              descreșterea calității vieții și stării de confort a pacienților;
•              invaliditatea fizică și estetică;
•              restricțiile în activitatea personală și profesională.
 
Într-un studiu efectuat recent, mai mult de jumătate dintre pacienții care suferă de onicomicoză au un nivel sever și moderat de afectare a calității vieții. Aceștia au adus în discuție o serie întreagă de simptome de ordin subiectiv, precum și probleme emoționale și sociale cu care trebuie să se confrunte. Sentimentul că ceilalți consideră neplăcut să vadă unghii infectate de micoză a fost raportat de 93% dintre respondenți, frica de contaminare a fost menționată  de 96% dintre participanții la studiu, în vreme ce jena de ceilalți a fost pomenită de 74% dintre subiecți.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Dacă te confrunți cu micoza unghiilor, de ce este bine să te tratezi?
 
·         În cazul în care observi cel mai mic simptom al infecției fungice, precum orice modificare de culoare sau aspect a unghiilor, nu face greșeala să crezi că o să treacă de la sine!  Micoza unghiei ( ciuperca unghiei) nu se vindecă din senin, ci e nevoie de tratament. Infecția cu ciuperci a pielii piciorului poate trece cu ușurință la unghii, conducând la apariția micozei unghiilor.
 
·         Persoanele care au contactat micoza unghiilor o pot transmite cu ușurință celor din jur chiar și în stadiile inițiale ale îmbolnăvirii. Cei mai susceptibili să se infecteze sunt membrii familiei sau alte persoane cu care aceștia împart baia, piscina sau sala de sport.
 
·         Mare parte a persoanelor care au ciuperca unghiilor consideră că modificarea culorii și a aspectului unghiilor este o pură problemă estetică, nu se adresează medicului sau farmacistului și nu urmează niciun tratament specific împotriva acestei boli. Cu cât afecțiunea avansează și cuprinde o porțiune mai mare din unghie, cu atât tratamentul devine mai complicat și mai de durată.
 
·         Cu cât tratamentul este inițiat mai devreme, în stadiile de început ale bolii, cu atât șansele de reușită cresc.
 
·         Este foarte important să mergi la medicul dermatolog sau la farmacist cât mai curând posibil și să soliciți recomandarea unui tratament pentru micoza unghiilor.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști, vei primi cele mai bune sfaturi și recomandări de tratament pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă Ghidul  de informații practice pentru tratarea micozei unghiei de  aici !
În ce constă examinarea?
 
Pentru a putea determina cauza unei probleme la unghie și a diagnostica o infecție fungică, medicul:
•              Te va întreba despre problemele tale medicale, incuzând aici simptome mai vechi ale deteriorării unghiilor sau infecții fungice ale unghiilor din trecut;
•              Va cerceta cu atenție pielea și unghiile de la mâini și picioare;
•              Va lua mostre de piele și unghie din zona infectată, fie tăind, fie răzuind o porțiune a unghiei.
 
Testele folosite pentru a examina mostrele de unghie includ:
•              Testul KOH (hidroxid de potasiu). Prin acest test se determină dacă afecțiunea de la nivelul pielii sau unghiei este cauzată de un fung. Testul KOH se poate face fie la clinică, fie la cabinetul medical;
•              Cultura fungică. Aceasta poate releva ce tip de fung este prezent. De obicei, fungii cresc încet, astfel că pot trece câteva săptămâni până când o cultură va produce rezultate;
•              Aproape toate infecțiile fungice ale unghiilor de la picioare sunt cauzate de un tip de fung numit dermatophytes. Acesta este și motivul pentru care, dacă testul KOH arată prezența unui fung, medicul va presupune că infecția este cauzată de tipul dermatophytes și va prescrie tratamentul împotriva acestui tip. Cu toate acestea, se impune, cel mai probabil, și o cultură fungică pentru a determina cu exactitate tipul, pentru că unele medicamente funcționează mai eficient decât altele.
•              Medicul poate îndepărta o mică porțiune de unghie pe care să o studieze la microscop (biopsia unghiei) dacă testul KOH nu relevă prezența unui fung, dar totuși bănuiește că poate fi vorba despre o infecție fungică.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Când este bine să începi tratamentul pentru micoza unghiilor?
 
Din nefericire, unele persoane decid să nu se trateze dacă unghia își modifică culoarea, își pierde transparența și începe să se îngroașe, dar nu doare. Infecția fungică nu trece de la sine, fără tratament, ci se poate agrava odată cu trecerea timpului.
 
Tratamentul trebuie început de îndată ce este diagnosticată infecția cu ciuperca unghiilor.
Atenție! Nu lăsa modificările unghiilor să te afecteze timp îndelungat sau până când devin evidente. Dacă ciuperca (fungul) a afectat deja o parte importantă a unghiei, terapia locală poate fi insuficientă, fiind necesară asocierea tratamentului sistemic. Sunt însă pacienți la care tratamentul sistemic este contraindicat, astfel că aceștia pot utiliza doar tratamentele locale.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Cât timp durează tratamentul?
 
Indiferent ce medicament ți-a fost recomandat de specialistul în domeniul sănătății, micoza unghiei este o afecțiune care trebuie tratată cu răbdare și perseverență. Tratamentul poate fi local, oral sau combinat (local și oral), durata recomandată fiind diferită în funcție de gradul de severitate al afecțiunii și, după caz, decizia medicului curant.
Tratamentul (local, oral sau combinat) trebuie urmat pe toată durata recomandată de specialistul în domeniul sănătății. 

 În cazul micozei (ciupercii) unghiei , principalul criteriu după care se măsoară eficiența vindecării se consideră a fi transparența unghiilor afectate și creșterea unui pat unghial complet sănătos.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? 
Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști, vei primi cele mai bune sfaturi și recomandări de tratament pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă de aici Ghidul de informații pentru tratarea micozei unghiei
!
Tratamente posibile
 
În lipsa tratamentului, infecția tinde să se agraveze, afectând o porțiune din ce în ce mai mare a unghiei și cauzând apariția infecțiilor bacteriene și inflamarea pielii din imediata vecinătate a unghiilor infectate. Este mai eficientă inițierea precoce a tratamentului, încă de la primele semne ale bolii, deoarece crește șansa eradicării infecției fungice și necesită un timp mai scurt de tratament.

Tratamentul standard pentru infecțiile fungice unghiale presupune unul sau mai multe dintre următoarele medicamente:

- Medicația locală antimicotică  se aplică pe suprafața unghiei afectate de micoza unghiilor. Terapia antimicotică locală este recomandată și utilizată ca și monoterapie în formele ușoare și moderate de micoză a unghiilor. De asemenea, se folosește profilactic în onicomicozele recidivante
 
- Medicația antimicotică orală – datorită necesității administrării timp îndelungat și a posibilelor  efecte secundare asociate (creșterea riscului de toxicitatea hepatică și / sau afectare cardiovasculară) se impune o monitorizare atentă. Aceste medicamente se utilizează de obicei în formele medii-severe ale micozei unghiilor.
 
- Îndepărtarea chirurgicală sau non-chirurgicală a unghiei infectate. Îndepărtarea chirurgicală a unghiei infectate se realizează prin îndepărtarea totală (avulsie) sau parțială (debridare) a unghiei. Îndepărtarea chirurgicală a unghiei infectate este rezervată cazurilor grave si recurente. Îndepărtarea non-chirurgicală a unghiei presupune utilizarea unor unguente care înmoaie unghia, fiind astfel mult mai ușor de îndepărtat. În aceste situații patul unghial rămâne expus agenților agresori externi, fiind însoțită de disconfortul major al pacientului.
 
Tratamentul corect al onicomicozei necesită în primul rând eradicarea infecției si apoi profilaxia recurențelor. Tratamentul este eficient în majoritatea cazurilor. Tratamentul urmat corect pe o perioadă suficient de lungă de timp pentru înlocuirea completă a unghiei bolnave este eficient în majoritatea cazurilor. Totuși, indiferent de tipul tratamentului urmat, o parte dintre pacienți se confruntă cu un eșec terapeutic.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor?  Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Ce trebuie făcut în timpul tratamentului?
 
Iată câteva măsuri eficiente pentru combaterea  micozei unghiilor:
 
- Acordă atenție sporită igienei corespunzătoare mâinilor și picioarelor – este foarte importantă spălarea regulată și uscarea cu atenție a acestora.
- Nu uita că micoza unghiilor este o afecțiune care se tratează în timp, necesitând răbdare și perseverență. 
- Păstrează picioarele uscate și aplică pudră de talc după baie.
- Poartă șosete din bumbac și schimbă-le ori de câte ori este nevoie (uneori chiar și de 2-3 ori pe zi).
- Evită pantofii incomozi sau strâmți, care produc leziuni la nivelul vârfurilor degetelor.
- Poartă pantofi lejeri care lasă piciorul să respire, care nu au materiale care fac pielea piciorului să transpire.
- Evită folosirea în comun a pantofilor, șosetelor sau a ustensilelor de manichiură / pedichiură. Ciuperca unghiei se poate transmite ușor și poate afecta alți membri ai familiei sau se poate transmite de la o unghie la alta.
- Evită contactul unghiilor cu substanțe corozive și detergenți puternici.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Recidiva ciupercii unghiilor
 
Infecțiile fungice reapar adeseori. Dintre pacienții tratați cu succes, 15-20% se reinfectează în următorul an!
 
După ce ai tratat cu succes o infecție fungică urmează următorii pași pentru a preveni recidiva infecției cu ciuperca unghiilor:
 
•              Spală-te bine pe mâini și picioare înainte de culcare, apoi aplică un un medicament antimicotic direct pe piele și pe unghii . Urmează acest pas de două ori pe săptămână, timp de până la un an.
•              Păstrează-ți mâinile și picioarele uscate, pentru că pielea și unghiile uscate sunt mai puțin predispuse infecțiilor fungice. Aplică pudră de talc mâinilor și picioarelor uscate după duș sau baie.
•              Poartă șosete din bumbac și schimbă-le ori de câte ori este nevoie (chiar și de 2-3 ori pe zi).
•              Poartă sandale sau pantofi lejeri care lasă piciorul să respire (nu din materiale care fac pielea piciorului să transpire).
•              Asigură-te că usuci bine încălțările după fiecare întrebuințare. Inclusiv încălțămintea este bine să fie dezinfectată prin folosirea unor spray-uri speciale cu efect antimicotic.
•              Poartă sandale sau papuci atunci când mergi la piscină sau saună.
•              Nu folosi în comun pantofii, șosetele sau ustensilele de manichiură personală.
•              Pe cât posibil, evită să-ți rănești unghiile. Tăierea prea scurtă a unghiilor este cea mai des întâlnită modalitate de a te răni. Dacă optezi pentru unghii artificiale sau pentru manichiură, alege un salon care folosește mereu ustensile sterile. Manichiura și unele produse de îngrijire afectează unghia sau cuticula, astfel că unghiile devin predispuse la infecții.
•              Dacă suferi de diabet, ai mare grijă de picioare pentru a preveni orice infecție a unghiilor.
•              Dacă fumezi, renunță cât mai repede!
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Prevenția micozei unghiilor
 
Reține: este mult mai ușor să previi decât să tratezi!
 
Prevenția infecției cu ciuperca unghiilor presupune prevenirea apariției și dezvoltării acesteia. În cazul în care ești de părere că nu mai poate fi vorba despre prevenție dacă deja ai sau ai avut o infecție, află că lucrurile nu stau așa. O persoană care suferă de micoza unghiilor trebuie să fie foarte atentă și să se informeze pentru a ști cum să nu-i infecteze și pe cei din jur și pentru a evita să se reinfecteze după ce s-a tratat cu succes.
 
Cum și unde e posibil să contactezi o infecție fungică?
Există câteva modalități principale prin care o persoană se poate infecta: traumatismul unghiei sau a pielii înconjurătoare, frecventarea zonelor publice care sunt medii propice de dezvoltare a ciupercilor care pot afecta unghiile sau contaminarea de la o persoană deja infectată. Folosirea acelorași perechi de papuci acasă, mersul desculț la piscină ori saună sau folosirea unor obiecte comune (precum trusa de manichiură, prosoapele) reprezintă tot atâtea modalități de a transmite sau contacta infecția.
 
Cum reduci riscurile contactării unei infecții fungice?

Pentru a evita micoza unghiilor în special la picioare ține cont de următoarele măsuri:
•              Nu merge desculț în locuri publice. Poartă sandale sau papuci la piscină sau la saună.
•              Nu folosi nicăieri alți papuci în afară de cei personali.
•              Nu împrumuta încălțările.
•              Evită pe cât posibil rănile unghiilor.
•              Acordă o atenție sporită pielii și unghiilor.
•              Spală-te regulat pe mâini și pe picioare cu apă și săpun și șterge-te cu atenție, păstrând pielea și unghiile mereu uscate. Taie-ți unghiile cu atenție.
•              Poartă șosete din bumbac si schimbă-le des, chiar și de câteva ori pe zi.
•              Poartă sandale sau pantofi lejeri care lasă piciorul să respire (nu din materiale care fac pielea piciorului să transpire).
•              Renunță la pantofii vechi și evită să porți pantofi uzați, care favorizează coloniile fungice și cauzează adeseori reinfectarea. De asemenea, folosește spray-uri și pudre dezinfectante sau antifungice.
•              Poartă mănuși de menaj atunci când stai prea mult cu mâinile în apă sau folosești detergenți puternici ori substanțe de curățenie corozive.
•              Nu tăia și nici nu roade pielițele din jurul unghiilor, pentru că ciupercile și bacteriile pătrund mult mai ușor prin astfel de răni superficiale.
•              Alege un salon unde ustensilele sunt sterilizate de fiecare dată si asigură-te că așa este. Pe cât posibil, cumpără-ți propria trusă de instrumente și dezinfectează-le după fiecare utilizare.
•              Renunță la lacul de unghii și la unghiile artificiale. Chiar dacă poate părea tentant să ascunzi o infecție fungică sub un strat generos de lac sau ojă, aceasta este o modalitate sigură de a permite infecției să se agraveze.
•              Spală-te cu atenție pe mâini de fiecare dată când atingi o unghie infectată, pentru că infecția fungică se poate extinde de la o unghie la alta.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Sus