Ce este micoza unghiei sau onicomicoza?
 
Micoza unghiei sau onicomicoza ( în vorbirea uzuală ciuperca unghiei ) reprezintă infecția micotică care apare atunci când ciupercile (fungii) invadează unghiile de la mâini sau de la picioare, precum și pielea de sub unghie (patul unghial). Micoza unghiei este o boală relativ frecventă care afectează până la 13% din populația adultă, 20% dintre persoanele peste 60 ani și 50% dintre persoanele peste 70 ani.
 
Onicomicoza este o afecțiune cronică din cauza perioadei relativ lungi de vindecare și a faptului că recidivează des. Începe să se dezvolte la nivelul unghiei și a patului unghial, apărând după contactul direct cu o ciupercă și fiind favorizată, în general, de căldură și de umezeală.

Unghiile membrelor inferioare sunt mai des afectate de onicomicoză decât cele de la membrele superioare, iar posibile explicații sunt încălțămintea (mediu închis și umed) și creșterea mai lentă, ceea ce duce la dezvoltarea infecției. Barbații sunt afectați de ciuperca unghiilor mult mai frecvent decât femeile.
 
Onicomicoza este asociată în o treime din cazuri cu micoza piciorului. Majoritatea persoanelor care dezvoltă o infecție unghială o aveau deja în palmă sau talpă de ani de zile.
Desfășurarea activităților în zone umede, practicarea înotului, frecventarea saunelor sau a sălilor de sport, transpirația excesivă a picioarelor cresc riscul de infecție.
 
Ciuperca unghiei piciorului apare, în special, la persoanele cu unghii încarnate sau la cele care suferă traumatisme locale sau leziuni în urma tăierii unghiilor. Alți factori de risc pentru apariția micozei unghiilor sunt circulația vasculară deficitară, diabetul, psoriazisul, precum și afectarea sistemului imunitar.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!
Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!

Cauzele micozei unghiilor

 
Micoza unghiilor apare după contactul direct cu o ciupercă care începe să se dezvolte la nivelul unghiei și a patului unghial, creșterea fiind favorizată de căldură și de umezeala locală. Afecțiunea e cauzată de ciuperci (fungi) care ajung sub marginea liberă a unghiei, unde determină apariția unui țesut unghial mort care desprinde unghia de patul unghial și o distruge.
Persoanele predispuse la astfel de infecții trebuie să știe că acestea sunt de obicei recidivante, în special dacă nu se iau măsuri de precauție.
 
Independent sau în asociere, micoza unghiilor este cauzată de 3 tipuri diferite de fungi (ciuperci). Aceștia sunt:

- Dermatofiții – sunt ciuperci ce cresc în mod obișnuit la nivelul pielii, părului și unghiilor și nu invadează straturile profunde ale pielii. Cel mai comun reprezentant, Trichophyton rubrum, este cea mai întâlnită cauză de onicomicoză în lume. Acest tip de infecție fungică se transmite fie prin contact direct, fie indirect, prin folosirea în comun a unor obiecte precum unele articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, obiecte folosite în igiena personală (unghiera, forfecuța pentru unghii, pila pentru unghii, prosopul etc.), piscine și saune (pardoseala, grătarul de lemn din saune, cabinele de duș). Acest tip de micoză reprezintă aproximativ 90% din totalul ciupercilor unghiale cu localizare la nivelul unghiilor piciorului.

- Levurile – sunt ciuperci saprofite care cresc în mod obișnuit la nivelul pielii și unghiilor, făcând parte din flora normală a organismului. Diferiți factori, precum unele boli, folosirea excesivă a antibioticelor, anticoncepționalele orale și problemele sistemului imun pot favoriza apariția infecției.

- Mucegaiurile – sunt un tip de ciuperci întâlnite de obicei în pământ, dar care pot crește și se pot dezvolta și la nivelul pielii și unghiilor.

Micoza unghiilor este clasificată în funcție de locul în care fungii atacă unghia la debutul bolii, precum și în funcție de localizarea finală a afecțiunii. Majoritatea ciupercilor unghiale afectează unghia și patul unghial (țesutul subunghial).
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Simptomele micozei unghiilor
 
Simptomele onicomicozei ( sau ciuperca unghiilor ) variază de la un caz la altul și depind, în primul rând, de gradul de afectare al unghiei si de tipul infecției. Simptomul frecvent întâlnit este disconfortul local însoțit de durere. Este o afecțiune dureroasă pentru mulți pacienți – de multe ori provocând invaliditate majoră – și poate afecta negativ atât starea de bine a unei persoane, cât și stima de sine. Prin urmare, nu trebuie abordată ca o problemă estetică minoră.
 
Inițial fungii invadează stratul cornos al unghiei, apoi patul unghial și partea inferioară a unghiei. Aceasta își pierde transparența și devine opacă. Stratul cornos se îngroașă, cauzând desprinderea unghiei de patul unghial (onicoliza). Unghia se decolorează și devine albicioasă sau galben-brună atunci când apare suprainfectarea cu mucegaiuri sau bacterii.
 
O altă variantă este apariția unor pete albe pe suprafața unghiei. Odată cu cronicizarea infecției, suprafața unghială devine moale și sfărâmicioasă.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Cum acționează ciupercile asupra unghiilor?
  
Unele tipuri de ciuperci parazitează corpul uman, ceea ce poate conduce la diferite tipuri de infecții. Printre cele mai răspândite sunt cele care afectează pielea și unghiile (cel mai adesea de la picioare, mai rar la mâini).
 
Unghiile au structura internă alcătuită din filamente de cheratină. Pielea are mai multe straturi. Cel superior, numit și epidermă, este acoperit de o suprafață care conține cheratină și formează un strat protector dur pe care fungii nu îl pot penetra în condiții normale.
 
Fungii se hrănesc cu cheratina care intră în structura unghiilor și pielii, cauzând apariția micozelor.
 
Ciupercile pot ataca unghiile prin micile tăieturi sau fisuri ale pielii din jurul unghiei sau prin spațiul dintre unghie și patul unghial. O astfel de infecție va distruge atât unghia, cât și patul unghial și va afecta aspectul estetic al unghiei.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Factori de risc pentru apariția ciupercii unghiilor
 
În condiții normale, ciupercile prezente la nivelul unghiilor sau cu care unghia intră în contact nu o pot penetra. Există însă o multitudine de factori care favorizează creșterea permeabilității straturilor unghiale și pătrunderea fungilor. Printre factorii favorizanți se numără:
 • traumatismul unghiilor sau leziuni ale pielii din jurul unghiilor;
 • încălţămintea neadaptată (din cauciuc, materiale sintetice, prea strâmtă etc.);
 • expunerea regulată la umezeală (piscină, saună);
 • folosirea instrumentarului nesterilizat la realizarea manichiurii şi pedichiurii;
 • aplicarea unghiilor false.
 
Administrarea anumitor medicamente (chimioterapice, corticoizi, somnifere) slăbeşte imunitatea naturală a organismului şi predispune la dezvoltarea de micoze. Diabetul şi circulația periferică deficitară (secundară înaintării în vârstă sau altor boli) reprezintă factori favorizanți ai apariției ciupercii unghiilor.
 
În ceea ce priveşte repartiţia pe sexe, incidenţa este mai mare în cazul persoanelor de sex masculin. Vârsta înaintată reprezintă de asemenea un factor favorizant al apariției micozei unghiilor.


Mediul de lucru constituie un alt factor favorizant. Printre meseriile care cresc riscul de infecții micotice se numără grădinăritul, profesarea înotului, mineritul, agricultura etc.
 
De asemenea, și morfologia anormală a unghiei (unghiile deformate, cu falduri și denivelări, cu alt ritm de creștere față de celelalte unghii) predispune la infecții fungice.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Factori de risc pentru apariția ciupercii unghiilor
 
Riscul de a dezvolta ciuperca unghiilor depinde de susceptibilitatea fiecărei persoane pentru această infecție.

Factorii de risc neinfluențabili sunt:
- vârsta – persoanele în vârstă de peste 60 ani sunt predispuse pentru a dezvolta onicomicoză;
- sexul masculin;
- circulația periferică deficitară (secundară înaintării în vârstă sau altor boli);
- istoric de infecții micotice;
- sistem imun deficitar, consecința infecției cu HIV (virusul imunodeficienței umane);
- neoplazii sau tratament imunosupresiv cu corticosteroizi;
- diabet zaharat;
- psoriazis.

Factori de risc influențabili:
- încălțămintea strâmtă;
- încălțăminte închisă care păstrează piciorul cald și umed;
- folosirea de încălțăminte udă, pentru mai multe zile la rând;
- hiperhidroza sau transpirația excesivă a mâinilor și picioarelor;
- folosirea în comun cu alte persoane a unor obiecte de uz personal, precum: pantofi, papuci, șosete, prosoape, unghiere sau forfecuțe pentru tăierea unghiilor;
- climatul cald și umed;
- folosirea băilor sau dușurilor publice, fără utilizarea sandalelor sau șlapilor pentru duș;
- lezarea unghiei și a patului unghial;
- ciuperca piciorului;
- condițiile de viață și muncă care mențin mâinile, respectiv picioarele ude sau umede (de exemplu spălătoriile auto);
- fumatul;
- purtarea unghiilor artificiale. Infecția fungică poate să apară la limita inserării unghiei artificiale de unghia naturală, în special dacă aceasta nu a fost dezinfectată cu alcool înaintea aplicării adezivului special. De asemenea, unele produse sau manevre de manichiură pot crește riscul apariției micozei unghiilor.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Modul de transmitere
 
Contaminarea unghiilor cu fungi este favorizată de:
 • starea de sănătate a unghiei și a organismului;
 • traumatismele unghiale;
 • hiperhidroza, adică transpirația excesivă a palmelor sau tălpilor.
 
În plus, stilul de viață favorizează, la rândul său, transmiterea micozei unghiei :
 • practicarea de sporturi menține un mediu cald și umed la nivelul piciorului - înot, atletism, fotbal, handbal, baschet etc.;
 • manichiura / pedichiura cu instrumente insuficient sterilizate, contactul cu obiectele contaminate (trusa de manichiură, prosoapele) sau mâinile frecvent menținute în mediu umed;
 • unghiile artificiale.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!
Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Evoluția onicomicozei
 
Onicomicoza este, în marea majoritate a cazurilor, o infecție cu evoluție lentă.
 
Primele semne ale unei infecții cu ciuperca unghiilor sunt apariția sub unghie a unei pete alb-gălbui care se măreşte treptat, pierderea transparenței unghiei și faptul că aceasta începe să se îngroașă. Dacă  micoza unghiei nu este tratată, infecția se extinde treptat către patul unghial și țesuturile învecinate periunghiale. În timp, infecția cuprinde unghia în totalitate, se desprinde de vârful degetelor și este urmată chiar de căderea acesteia.
 
Infecția bacteriană poate să apară secundar ciupercii unghiilor. O infecție bacteriană relativ frecventă, asociată infecției fungice unghiale, este paronichia acută, care cauzează inflamația țesutului periunghial.

Cu toate că onicomicoza nu prezintă un pericol pentru sănătatea generală, poate să afecteze totuși calitatea vieții. Unele persoane cu onicomicoză evită diferite activități datorită aspectului neplăcut al unghiilor, precum și fricii de a răspândi boala în rândul altor persoane. Uneori, durerea poate să limiteze unele activități sau chiar munca de zi cu zi. Din păcate, onicomicoza este privită ca o afecțiune cosmetică, nu dermatologică.

Onicomicoza este o afecțiune recidivantă – dintre pacienții tratați cu medicamente antimicotice un procent de 15%-20% se confruntă cu recidivă până la un an de la infecția inițială. După terminarea tratamentului inițial este importantă prevenirea infecției prin urmarea unor practici specifice de menținere a igienei unghiilor și a pielii înconjurătoare.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!
Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Ce este de făcut pentru tratarea micozei unghiilor?
 
Tratamentul corect al micozei unghiilor constă în eradicarea infecției si profilaxia recurențelor. Tratamentul urmat corect pe o perioadă suficient de lungă de timp pentru înlocuirea completă a unghiei bolnave este eficient în majoritatea cazurilor. Totuși, indiferent de tipul tratamentului urmat, o parte dintre pacienți se confruntă cu eșec terapeutic.
În lipsa tratamentului, infecția tinde să se agraveze, afectând o porțiune din ce în ce mai mare a unghiei și cauzând apariția infecțiilor bacteriene și inflamarea pielii din imediata vecinătate a unghiilor infectate. Inițierea precoce a tratamentului, de la primele semne ale bolii, este mai eficientă, deoarece crește șansa eradicării infecției fungice și necesită un timp mai scurt de tratament.

Persoanele cu onicomicoză care acuză disconfort local, durere sau sunt jenate de aspectul unghiilor bolnave pot solicita medicului sau farmacistului sfaturi și recomandări pentru inițierea tratamentului. De asemenea, persoanele care sunt predispuse pentru a dezvolta diferite leziuni cutanate și infecții fungice sau au alți factori de risc asociați (diabet zaharat, HIV, circulație periferică deficitară) trebuie să înceapă tratamentul antimicotic indiferent dacă disconfortul și durerea sunt sau nu prezente.

Tratamentul standard pentru infecțiile fungice unghiale presupune unul sau mai multe dintre următoarele medicații:
 
- Medicația locală antimicotică se aplică pe suprafața unghiei afectate de micoza unghiilor. Terapia antimicotică locală este recomandată și utilizată ca și monoterapie în formele ușoare și moderate de micoză a unghiilor. De asemenea, se folosește profilactic în onicomicozele recidivante.

- Medicația antimicotică orală – datorită necesității administrării timp îndelungat și a posibilelor  efecte secundare asociate (creșterea riscului de toxicitatea hepatică și / sau afectare cardiovasculară) se impune o monitorizare atentă. Aceste medicamente se utilizează de obicei în formele medii-severe ale micozei unghiilor.
 
- Îndepărtarea chirurgicală sau non-chirurgicală a unghiei infectate. Îndepărtarea chirurgicală a unghiei infectate se realizează prin îndepărtarea totală (avulsie) sau parțială (debridare) a unghiei. Îndepărtarea chirurgicală a unghiei infectate este rezervată cazurilor grave si recurente. Îndepărtarea non-chirurgicală a unghiei presupune utilizarea unor unguente care înmoaie unghia, fiind astfel mult mai ușor de îndepărtat. În aceste situații patul unghial rămâne expus agenților agresori externi, fiind însoțită de disconfortul major al pacientului.
 
Profilaxia ciupercii unghiilor
 
După un tratament eficient al ciupercii unghiilor, în unele cazuri pot apărea recurențe. Unele cazuri au o localizare aparte, precum degetul mare de la picior, sunt greu de tratat și prezintă recidive frecvente.

Profilaxia onicomocozei necesită urmarea unor pași, anume:

- igiena corespunzătoare a picioarelor (spălarea regulată și uscarea cu atenție a acestora);
- păstrarea uscată a picioarelor și aplicarea unei pudre de talc sau a unui spray antimicotic după baie;
- purtarea șosetelor din bumbac și schimbarea acestora ori de câte ori este nevoie (uneori chiar și de 2-3 ori pe zi);
- evitarea pantofilor incomozi care produc leziuni la nivelul vârfurilor degetelor, lucrul cel mai frecvent implicat în recurențele infecțiilor de la acest nivel;
- purtarea pantofilor lejeri care lasă piciorul să respire (nu materiale care fac pielea piciorului să transpire);
- purtarea sandalelor sau a papucilor în băile și dușurile publice;
- evitarea folosirii în comun a pantofilor, șosetelor, prosoapelor sau a ustensilelor de manichiură personală;
- evitarea leziunilor din regiunea periunghială, sterilizarea ustensilelor de manichiură și pedichiură înaintea fiecărei folosiri etc.;
- atenție sporită în cazul persoanelor cu diabet zaharat, susceptibile la onicomicoze;
- limitarea pe cât posibil a aplicării unghiilor false;
- abandonul fumatului.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!

Sus