Întrebări frecvente


 

Am adunat pentru tine cele mai frecvente întrebări legate de micoza unghiei și tratamentul său eficient.

 
Simptomele micozei unghiilor pot afecta negativ starea de bine și calitatea vieții sociale și personale. Iată cele mai des întâlnite 5 simptome:
- Disconfortul local. Este simptomul cel mai frecvent întâlnit, însoțit adeseori de durere. Pot apărea mâncărimi, usturimi sau arsuri la marginea unghiei afectate, în zona de contact cu pielea.
- Schimbarea culorii unghiei. Unghia poate deveni albicioasă sau se poate colora galben-brun. Micoza unghiei se poate manifesta și prin apariția unor pete albe pe suprafața unghiei.
- Opacizarea și îngroșarea unghiei. Unghia își pierde transparența, devine opacă, se îngroașă, cauzând presiune și disconfort local. În cazul afectării unghiilor de la picioare, purtarea pantofilor devine astfel deranjantă.
- Modificarea consistenței unghiei: o dată cu agravarea infecției, suprafața unghiei devine fragilă, moale și sfărâmicioasă.
- Desprinderea unghiei – unghia se îngroașă și se poate desprinde de patul unghial.
Tratamentul trebuie început imediat, încă de la primele semne. Amânarea tratamentului determină agravarea afecțiunii - cu cât micoza avansează, cuprinde o porțiune mai mare din unghie, iar tratamentul devine mai complicat și de durată. În plus, poți transmite cu ușurință micoza unghiei: de la unghiile bolnave la cele sănătoase, dar și la persoanele apropiate: membrii familiei sau persoanele cu care împarți baia, piscina sau sala de sport.
Indiferent ce medicament ți-a fost recomandat de specialistul în domeniul sănătății, micoza unghiei este o afecțiune care trebuie tratată cu răbdare și perseverență. Tratamentul poate fi local, oral sau combinat (local și oral), durata recomandată fiind diferita în funcție de gradul de severitate al afecțiunii și, după caz, decizia medicului curant.
Cel mai bun tratament pentru tine poate fi stabilit doar în urma unei examinări detaliate de către un specialist în domeniul sănătății. Acesta va stabili diagnosticul și vei primi recomandările de tratament, precum și cele mai bune sfaturi pentru a avea unghii sănătoase și frumoase.
Indiferent ce medicament vei utiliza, micoza unghiei este o afecțiune care trebuie tratată cu răbdare și perseverență.
Da, rezultatele și rata de succes diferă. Pentru a ști ce e mai bine pentru tine, înainte de orice, cere sfatul unui specialist în domeniul sănătății.
În cazul în care nu te tratezi încă de la primele simptome, infecția se va agrava și o porțiune din ce în ce mai mare a unghiei va fi afectată, având ca efect apariția infecțiilor bacteriene și inflamarea pielii din imediata vecinătate a unghiilor infectate.
Neglijată și netratată la timp, micoza unghiei se transmite și celorlalți membri ai familiei. Motivul este foarte simplu: folosirea în comun a obiectelor de îmbrăcăminte, încălțăminte sau igienă personală.
Spală-te regulat pe picioare, dar și pe mâini cu apă și săpun și șterge-te cu atenție, păstrând pielea și unghiile mereu uscate. Aplică pudră de talc pe picioare după fiecare baie. Poartă șosete din bumbac si schimbă-le des, chiar și de câteva ori pe zi. În plus, spală-te cu atenție pe mâini de fiecare dată când atingi o unghie infectată, pentru că infecția fungică se poate extinde de la o unghie la alta.
Frecventarea zonelor publice care sunt medii propice de dezvoltare a ciupercilor care pot afecta unghiile este printre principalele cauze ale infectării cu micoza unghiilor. Pentru a reduce cât mai mult riscul infectării nu merge desculț în locuri publice și poartă sandale sau papuci la piscină sau la saună. Nu folosi nicăieri alți papuci în afară de cei personali și nu împrumuta sub nicio formă încălțările.
Durata relativ mare a tratamentului micozei unghiei se datorează mai ales vitezei reduse cu care cresc unghiile. Ține cont de faptul că, pentru a se reface complet, este nevoia ca unghia să crească din nou, iar ritmul de creștere a unei unghii de la picior la o persoană adultă este de cel mult 1,6 – 2 milimetri pe lună, în vreme ce la persoanele în vârstă ritmul încetinește și mai mult.

Sus