Pedichiura
Pedichiura reprezintă cel mai luxos cadou pe care îl poți oferi picioarelor tale. După ore întregi de mers și după ce ai purtat încălțăminte închisă, zi de zi, și picioarele tale simt nevoia să respire și au nevoie de împrospătare. Iată câteva sfaturi pentru a obține o pedichiură impecabilă.
Păstrează un echilibru de culoare
Chiar dacă ai găsit nuanța perfectă de ojă, nu înseamnă neapărat că trebuie să o porți atât la unghiile de la mâini, cât și la cele de la picioare. Chiar dacă vopsirea unghiilor cu aceeași culoare te ajută să ai un aspect îngrijit, exista și excepții de la regulă atâta timp cât păstrezi un echilibru de culoare.
Poți încerca o pedichiură clasică, cât mai simplă și o nuanță vibrantă la unghiile de la mâini sau invers. Sau poți opta pentru aceeași culoare, dar în nuanțe diferite. Există și varianta mat-strălucitor: alege un roșu închis, mat, pentru pedichiură și un roșu cu particule strălucitoare pentru manichiură.
Îngrijește-ți cuticulele
Cuticulele îți oferă protecție împotriva microbilor, așa că trebuie să le acorzi o atenție deosebită. Fie că mergi la un salon de înfrumusețare, fie că ești acasă, nu îți împinge sau tăia cuticulele în timpul unei pedichiuri – astfel, vei reduce riscul apariției infecțiilor. De asemenea, nu este recomandat nici să rupi cuticulele. În schimb, le poți înmuia prin aplicarea unei creme hidratante. Dacă observi că acestea au devenit roșii ori sunt iritate, mergi la doctor.
Elimină petele din fosta pedichiură
Nuanțele închise, cum ar fi roșul și movul, pot îngălbeni unghiile daca le lași mai mult de două săptămâni. Folosește un dizolvant de unghii fără alcool sau un alt produs, urmat de zeamă de lămâie pentru a elimina petele rămase. Când vrei să le mai vopsești folosește mai întâi un lac de unghii protector, denumit base coat. În cazul în care unghiile tale decolorate sunt și groase, fragile sau ondulate, este posibil să ai o infecție fungică. Va trebui să consulți urgent medicul.
Taie-ți corect unghiile de la picioare
Taie-ți unghiile de la picioare în formă dreaptă, deoarece această tehnică te ajută să previi apariția unghiilor încarnate și să le menții rezistente. După ce le-ai tăiat cât mai drepte, rotunjește-le colțurile cu o pilă. Înainte de a-ți face pedichiura, dezinfectează-ți unghiile cu ajutorul unui bețișor de urechi îmbibat în spirt.
Cumpără-ți propriile instrumente
Atunci când mergi la un salon pentru pedichiură, ia-ți propriul set de ustensile. Germenii pot persista în instrumentele care nu sunt curațate, cum ar fi polizoarele de unghii. Dacă vrei să utilizezi ustensilele de la salon, acestea ar trebui să fie sterilizate termic, îmbibate în solutie antibacteriană, ori să fie de unică folosință.
De asemenea, cere un nou instrument în cazul în care cel pe care-l folosește pedichiurista a căzut pe podea, evitând astfel să te alegi cu o infecție a unghiei sau a pielii. Chiar dacă aceste sfaturi par exagerate, amintește-ți că este mai bine să previi decât să tratezi!
Păstrează-ți ustensilele curate
După fiecare pedichiură este indicat să îți cureți instrumentele cu săpun și apă. Următorul pas constă în dezinfectarea lor cu ajutorul unei soluții speciale, cum ar fi înmuierea în spirt timp de minimum 10 minute.
Alege dizolvantul de unghii potrivit
Acetona este bună pentru ștergerea lacului de unghii închis la culoare. De asemenea, este o variantă bună în cazul în care ai aplicat pe unghii un gel sau o ojă semipermanentă, mai greu de îndepărtat.
Totuși, acetona poate fi o substanță agresivă pentru unghiile fragile, prin urmare poți alege un dizolvant de unghii care nu conține acetonă și alcool. Acesta va îndepărta lacul fără să deshidrateze suprafața unghiei sau să usuce pielea din jurul acesteia.
Îndepărtează cu atenție calusul
Calusul și bătăturile sunt zone de piele întărită care se pot sparge și te pot răni dacă devin prea groase. Atunci când îți faci pedichiura nu folosi un briceag sau orice alt aparat de ras pentru îndepărtarea lor – crește riscul de infecție. Cel mai bine este să-ți înmoi picioarele în apă caldă timp de minimum 5 minute. Apoi folosește un scrub pentru picioare sau o piatră ponce pentru a îndepărta pielea întărită. De asemenea, ai grijă să nu umbli desculță, deoarece vei favoriza apariția bătăturilor.
Fă pauză între pedichiuri
Chiar dacă unghiile nevopsite de la picioare îți pot părea urâte, acestea au nevoie din când în când să mai și respire. Prin urmare, renunță la ojă măcar pentru o săptămâna în fiecare lună și bucură-te de naturalețea unghiilor tale.
Programează-te la pedichiură și în timpul sarcinii
Dacă ești însărcinată și te simți balonată sau ai gleznele umflate, o pedichiură poate fi soluția ideală pentru a te reface. Mai ales că specialiștii au declarat că procedurile sunt sigure în timpul sarcinii, deoarece unghiile nu absorb chimicalele din ojă. Dacă mirosul de lac nu îți priește, încearcă să îți vopsești unghiile în apropierea unei ferestre sau într-un spațiu deschis.
Evită să te epilezi pe picioare înainte de pedichiură
Chiar dacă mergi la un salon și îți este rușine, încearcă să nu îți îndepărtezi părul de pe picioare înainte de realizarea unei pedichiuri. Bacteriile pot intra cu mai multă ușurință în organism prin micile goluri sau tăieturi lăsate în urma epilării recente. În plus, anumite tipuri de microbi trăiesc în apa de la robinet și se pot înmulți în acele cădițe speciale pentru baia de picioare, mai ales dacă nu au fost dezinfectate bine.
Încearcă să nu testezi toate saloanele noi
Caută întotdeauna informații despre salonul de pedichiură deschis recent în oraș înainte de a-ți face programare. Interesează-te de la alte persoane care au încercat deja sau chiar de pe internet, forumuri etc. Ai grijă ca angajații să respecte normele de igienă, să se spele pe mâini și să-și dezinfecteze instrumentele între clienți.
Dacă simți un miros puternic de ojă, fenomen care se întâmplă deseori în saloanele de acest tip, este posibil ca sistemul lor de ventilație să fie defect. Și, nu în ultimul rând, caută un salon cu licență și care dispune de personal specializat (ar trebui să fie la vedere certificatul de înregistrare, cursurile absolvite, diplomele etc.).