Tipuri de manichiură și pedichiură

 
Manichiura și pedichiura sunt tratamente de înfrumusețare care te fac să te simți curată, îngrijită și chiar răsfățată. Astfel că alegerea stilului potrivit de manichiură sau pedichiură te ajută să obții maximum din experiența de la salonul de înfrumusețare. Manichiura este un tratament cosmetic de înfrumusețare a unghiilor și a mâinilor făcut fie acasă, fie la salonul cosmetic. Manichiura constă în ajustarea lungimii și rotunjirea colțurilor unghiilor, împingerea (cu ustensilele potrivite) și ajustarea cuticulelor (cu forfecuța specială) și îndepărtarea oricărui țesut mort de pe patul unghial, precum și în tratamente precum masajul mâinilor sau aplicarea lacului de unghii. Atunci când aceste proceduri vizează picioarele, tratamentul poartă numele de pedichiură.
Alte tratamente cosmetice includ aplicarea unghiilor artificiale, a vârfurilor sau a substanțelor acrilice, sub denumirea generică de “manichiuri franțuzești”.

 

Manichiura și pedichiura obișnuite

Manichiura și pedichiura obișnuite îți oferă baza îngrijirii unghiilor de care ai nevoie. O manichiură / pedichiură obișnuită include înmuierea mâinilor / picioarelor în apă cu săpun, pentru a exfolia pielea moartă. Unghiile sunt apoi curățate, tăiate și pilite. Cosmeticiana îți hidratează mâinile / picioarele și apoi pilește unghiile cu pile speciale. În timpul pedichiurii, cosmeticiana răzuiește cu atenție tălpile, eliminând pielea moartă și imperfecțiunile. La final, mâinile și picioarele sunt masate cu grijă și se aplică loțiuni hidratante. Urmează aplicarea de lac și ojă de unghii, la alegere.
 

Manichiura și pedichiura “franțuzești”

Manichiura și pedichiura “franțuzești” sunt chic și mereu la modă. Mâinile și picioarele beneficiază de același tratament ca și la procedeele clasice, doar că specialistul de la salon aplică un lac neutru, în culori precum alb sau roz pal, pe întreaga suprafață a unghiei. După aceea, cu o pensulă subţire, trasează linia de french, care poate fi de 2 feluri: curbată (cu zâmbet) sau dreaptă. La final, poţi opta pentru un top coat strălucitor, cu paiete, un top coat holografic (cu reflexe) sau un top coat simplu. Top coat-ul este un lac de finisare extrem de strălucitor, care lasă un scut protector pe unghii și accentuează strălucirea naturală a unghiilor, împiedicând cojirea acestora. Dacă nu doreşti ca linia de french sa fie evidentă, poţi opta pentru o altă variantă: cere aplicarea unui strat de bază, apoi trasarea liniei albă, apoi cel de al 2-lea strat de bază. Astfel, vei obţine un French mai puţin evident.
 

Manichiura și pedichiura spa

Manichiura și pedichiura spa sunt tratamente mai elaborate, care pun accentul pe relaxare și pe starea de bine. Manichiura spa se realizează în mai multe etape: mai întâi, pe mâini și pe unghii se aplică o cremă de peeling cu rol de a curăța celulele moarte; apoi, se aplică o pudră de curățare, pentru a pregăti unghiile pentru următorul pas; se aplică un ser de depigmentare pentru unghiile îngălbenite; în fine, se masează ușor cu o cremă bogată în vitaminele A și E.
După finalizarea ritualului, pielea mâinilor și a picioarelor este curățată, hidratată, elasticată și catifelată. Terapia spa nu se oprește însă aici! Pot urma împachetări, masaje, reflexologie, manichiură cu pile personalizate, picturi sau piercing! Nu vor lipsi aplicațiile cu strasuri sau steluțe, floricelele mari sau mici, liniile, figurinele sau lacurile puternic colorate.
 

Manichiura și pedichiura cu gel

În prezent este pe val manichiura cu gel, preferată de milioane de femei deoarece asigură un aspect impecabil al unghiilor, însă această perfecţiune nu vine totuşi fără un preţ. Se pare că aceste proceduri sunt deosebit de periculoase deoarece cresc riscul de infecţii şi distrug unghia.
Pe lângă faptul că trei săptămâni nu ne mai batem capul cu făcutul unghiilor, există câteva aspecte pe care trebuie să le luăm în seamă atunci când optăm pentru manichiura cu gel, şi anume:
·Lămpile folosite pentru uscarea gelului pe unghii cresc riscul de cancer de piele. Deşi radiaţiile sunt la nivelul minim şi nu sunt expuse pe piele mai mult de 2 minute, cum ar fi normal, există şi saloane unde această practică este încălcată iar timpul de expunere ajunge chiar şi la 8 minute. În plus, pentru că aparatele folosite nu au opţiuni de reglare, radiţiile ultraviolete atacă pielea mâinilor, favorizând apariția ridurilor.
·Substanţele chimice de îndepărtate a gelului pot subţia unghia
Acetona, produs cosmetic folosit pentru îndepărtarea lacului de unghii, este de fapt un amestec de substanţe chimice care nu numai că ne scapă de culoarea de pe unghii, dar ne poate subţia şi îngălbeni unghia şi poate provoca iritaţii ale pielii. De asemenea, femeile care apelează la această procedură se plâng de faptul că, în timp, unghiile încep să se exfolieze, ajungând la rupere.
·Instrumentele utilizate pentru îndepărtarea gelului pot favoriza înmulţirea bacterilor şi apariţia infecţiilor
Dacă totuşi nu poţi renunţa la acest tip de manichiură, medicii recomandă să mergi la un salon care nu foloseşte lumini pe bază de ultraviolete, să aplici o cremă de protecție solară pe mâini înainte de începerea procesului de manichiură şi să porţi mănuşi speciale pentru a-ţi proteja pielea sensibilă din jurul unghiilor.
 

Tratamentele cu parafină

Tratamentul mâinilor cu parafină este foarte bun pentru mâinile uscate, deoarece hidratează și catifelează mâinile, regenerează epiderma, fiind foarte recomandat în sezonul rece, când pielea mâinilor este expusă unor factori de mediu foarte aspri.
Acest tratament poate fi aplicat atât femeilor, cât și bărbaților, efectele fiind observate imediat: pielea se hidratează și devine foarte catifelată!
Baia cu parafină este o procedură mai puțin cunoscută, fiind realizată în cabinetele de manichiură! Parafina este soluția ideală pentru pielea uscată; ea intensifică circulația sângelui și deschide porii pielii, astfel că hidratarea se realizează mult mai repede.
Etapele tratamentului cu parafină:
1. Se curăță și se dezinfectează mâinile;
2. Se aplică un scrub special;
3. Se hidratează cu o cremă specială;
4. Se realizează un masaj de circa 10 minute;
5. Se introduc mâinile în aparatul cu parafină încălzită;
6. Mâinile cu parafină se introduc într-o pungă de plastic specială, apoi într-o mănușă care ține căldură;
7. După 15-20 minute se scot mâinile din pungă și se îndepărtează parafina;
8. Mâinile nu se spală timp de 60 minute pentru ca porii să se strângă din nou.
 

Manichiura cu ulei fierbinte

Manichiura cu ulei fierbinte este un tip special de manichiură care curăță cuticulele și le înmoaie cu ajutorul unui ulei special. Funcționează de minune pentru pielea uscată și unghiile casante, deoarece le hidratează. Tipurile de ulei folosite de obicei sunt uleiurile minerale sau uleiul de măsline.

Manichiura perfectă

 
Mâinile tale merită măcar o dată pe săptămână un tratament special, manichiura fiind un element important din îngrijirea oricărei femei.
 
Dacă nu ai posibilitatea să ajungi atât de des la un salon, o poţi face singură, chiar la tine acasă - realizarea unei manichiuri complete nu-ți va răpi mai mult de 30 minute din timp!
 
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obţii manichiura ideală:
 
Foloseşte întotdeauna o bază. Baza transparentă nu numai că îţi protejează unghiile împotriva petelor ce pot apărea de la oja colorată, dar ajută, de asemenea, la păstrarea manichiurii intacte pentru mai mult timp.
 
În plus, înainte de aplicarea bazei, poţi folosi un degresant de unghii. Acesta favorizează bunul aspect al unghiei, eliminând urmele de ulei sau grăsime şi permite o aplicare bună şi rezistentă a lacului de unghii.
Uită de beţişoarele pentru urechi – curăţă bine pensula unui vechi lip-gloss şi foloseşte-o pentru a înlătura excesul de ojă de pe marginea unghilor.
 
Evită lacurile de unghii cu uscare rapidă; de obicei, acestea sunt deshidratante şi pot să-ţi usuce foarte tare unghiile. Având în vedere că îţi realizezi manichiura acasă, acordă-ţi mai mult timp şi alege o ojă de unghii obişnuită. Dacă totuşi eşti grăbită şi vrei neapărat să se usuce mai repede decât în mod normal, ţine-ţi mâinile în apă rece imediat după terminarea manichiurii şi vei obţine efectul de uscare rapidă.
 
Aplică straturi subţiri de ojă. Dacă vrei neapărat să accentuezi culoarea, este recomandat să aplici 3 straturi subţiri de ojă în defavoarea a două groase. Astfel, manichiura ta o să se usuce repede şi nu rişti să obţii acel efect nedorit, de unghii pătate şi lipicioase.
 
Foloseşte un produs de curăţare fără acetonă! Acetona îţi usucă unghiile şi poate avea un efect negativ asupra pielii din jurul ei, dăunând unghiei în sine.
 
Păstrează-ţi oja într-un loc răcoros, uscat şi întunecos, cum este de exemplu frigiderul! Stocarea lacurilor de unghii în frigider ajută la păstrarea lor mai mult timp, având în vedere că lumina şi căldura pot deteriora culoarea şi consistenţa lor.
 
Nu îţi tăia niciodată cuticulele! Acestea au un rol foarte important în a te proteja împotriva bacteriilor şi, prin urmare, a infecţiilor. Foloseşte o ustensilă moale pentru a le împinge spre baza unghiilor şi utilizează apoi un ulei special pentru cuticule pe care îl poţi achiziţiona de la orice magazin de cosmetice.
 
Aplică întotdeauna un ultim strat, transparent – la fel ca şi baza, acesta îţi va proteja manichiura de zgârieturi sau pete, făcând-o să reziste mai mult timp şi, de asemenea, va oferi un plus de luciu unghiilor tale.
 

Pedichiura

 
Pedichiura reprezintă cel mai luxos cadou pe care îl poți oferi picioarelor tale. După ore întregi de mers și după ce ai purtat încălțăminte închisă, zi de zi, și picioarele tale simt nevoia să respire și au nevoie de împrospătare. Iată câteva sfaturi pentru a obține o pedichiură impecabilă.
 

Păstrează un echilibru de culoare

Chiar dacă ai găsit nuanța perfectă de ojă, nu înseamnă neapărat că trebuie să o porți atât la unghiile de la mâini, cât și la cele de la picioare. Chiar dacă vopsirea unghiilor cu aceeași culoare te ajută să ai un aspect îngrijit, exista și excepții de la regulă atâta timp cât păstrezi un echilibru de culoare.
Poți încerca o pedichiură clasică, cât mai simplă și o nuanță vibrantă la unghiile de la mâini sau invers. Sau poți opta pentru aceeași culoare, dar în nuanțe diferite. Există și varianta mat-strălucitor: alege un roșu închis, mat, pentru pedichiură și un roșu cu particule strălucitoare pentru manichiură.
 

Îngrijește-ți cuticulele

Cuticulele îți oferă protecție împotriva microbilor, așa că trebuie să le acorzi o atenție deosebită. Fie că mergi la un salon de înfrumusețare, fie că ești acasă, nu îți împinge sau tăia cuticulele în timpul unei pedichiuri – astfel, vei reduce riscul apariției infecțiilor. De asemenea, nu este recomandat nici să rupi cuticulele. În schimb, le poți înmuia prin aplicarea unei creme hidratante. Dacă observi că acestea au devenit roșii ori sunt iritate, mergi la doctor.

 

Elimină petele din fosta pedichiură

Nuanțele închise, cum ar fi roșul și movul, pot îngălbeni unghiile daca le lași mai mult de două săptămâni. Folosește un dizolvant de unghii fără alcool sau un alt produs, urmat de zeamă de lămâie pentru a elimina petele rămase. Când vrei să le mai vopsești folosește mai întâi un lac de unghii protector, denumit base coat. În cazul în care unghiile tale decolorate sunt și groase, fragile sau ondulate, este posibil să ai o infecție fungică. Va trebui să consulți urgent medicul.
 

Taie-ți corect unghiile de la picioare

Taie-ți unghiile de la picioare în formă dreaptă, deoarece această tehnică te ajută să previi apariția unghiilor încarnate și să le menții rezistente. După ce le-ai tăiat cât mai drepte, rotunjește-le colțurile cu o pilă. Înainte de a-ți face pedichiura, dezinfectează-ți unghiile cu ajutorul unui bețișor de urechi îmbibat în spirt.
 

Cumpără-ți propriile instrumente

Atunci când mergi la un salon pentru pedichiură, ia-ți propriul set de ustensile. Germenii pot persista în instrumentele care nu sunt curațate, cum ar fi polizoarele de unghii. Dacă vrei să utilizezi ustensilele de la salon, acestea ar trebui să fie sterilizate termic, îmbibate în solutie antibacteriană, ori să fie de unică folosință.
De asemenea, cere un nou instrument în cazul în care cel pe care-l folosește pedichiurista a căzut pe podea, evitând astfel să te alegi cu o infecție a unghiei sau a pielii. Chiar dacă aceste sfaturi par exagerate, amintește-ți că este mai bine să previi decât să tratezi!
 

Păstrează-ți ustensilele curate

După fiecare pedichiură este indicat să îți cureți instrumentele cu săpun și apă. Următorul pas constă în dezinfectarea lor cu ajutorul unei soluții speciale, cum ar fi înmuierea în spirt timp de minimum 10 minute.
 

Alege dizolvantul de unghii potrivit

Acetona este bună pentru ștergerea lacului de unghii închis la culoare. De asemenea, este o variantă bună în cazul în care ai aplicat pe unghii un gel sau o ojă semipermanentă, mai greu de îndepărtat.
Totuși, acetona poate fi o substanță agresivă pentru unghiile fragile, prin urmare poți alege un dizolvant de unghii care nu conține acetonă și alcool. Acesta va îndepărta lacul fără să deshidrateze suprafața unghiei sau să usuce pielea din jurul acesteia.
 

Îndepărtează cu atenție calusul

Calusul și bătăturile sunt zone de piele întărită care se pot sparge și te pot răni dacă devin prea groase. Atunci când îți faci pedichiura nu folosi un briceag sau orice alt aparat de ras pentru îndepărtarea lor – crește riscul de infecție. Cel mai bine este să-ți înmoi picioarele în apă caldă timp de minimum 5 minute. Apoi folosește un scrub pentru picioare sau o piatră ponce pentru a îndepărta pielea întărită. De asemenea, ai grijă să nu umbli desculță, deoarece vei favoriza apariția bătăturilor.
 

Fă pauză între pedichiuri

Chiar dacă unghiile nevopsite de la picioare îți pot părea urâte, acestea au nevoie din când în când să mai și respire. Prin urmare, renunță la ojă măcar pentru o săptămâna în fiecare lună și bucură-te de naturalețea unghiilor tale.
 

Programează-te la pedichiură și în timpul sarcinii

Dacă ești însărcinată și te simți balonată sau ai gleznele umflate, o pedichiură poate fi soluția ideală pentru a te reface. Mai ales că specialiștii au declarat că procedurile sunt sigure în timpul sarcinii, deoarece unghiile nu absorb chimicalele din ojă. Dacă mirosul de lac nu îți priește, încearcă să îți vopsești unghiile în apropierea unei ferestre sau într-un spațiu deschis.

 

Evită să te epilezi pe picioare înainte de pedichiură

Chiar dacă mergi la un salon și îți este rușine, încearcă să nu îți îndepărtezi părul de pe picioare înainte de realizarea unei pedichiuri. Bacteriile pot intra cu mai multă ușurință în organism prin micile goluri sau tăieturi lăsate în urma epilării recente. În plus, anumite tipuri de microbi trăiesc în apa de la robinet și se pot înmulți în acele cădițe speciale pentru baia de picioare, mai ales dacă nu au fost dezinfectate bine.
 

Încearcă să nu testezi toate saloanele noi

Caută întotdeauna informații despre salonul de pedichiură deschis recent în oraș înainte de a-ți face programare. Interesează-te de la alte persoane care au încercat deja sau chiar de pe internet, forumuri etc. Ai grijă ca angajații să respecte normele de igienă, să se spele pe mâini și să-și dezinfecteze instrumentele între clienți.
Dacă simți un miros puternic de ojă, fenomen care se întâmplă deseori în saloanele de acest tip, este posibil ca sistemul lor de ventilație să fie defect. Și, nu în ultimul rând, caută un salon cu licență și care dispune de personal specializat (ar trebui să fie la vedere certificatul de înregistrare, cursurile absolvite, diplomele etc.).
 
Reguli zilnice pentru a păstra frumusețea unghiei
 
1. Păstrează-ți mâinile cât se poate de curate.
Înainte de orice, este foarte important să te asiguri că unghiile și pielea din jur sunt cât mai curate. Mai apoi, curăță-ți unghiile de urmele de ojă cu o soluție care să nu conțină, pe cât posibil, acetonă (aceasta îți usucă unghiile). Medicii dermatologi recomandă să aplicăm săpun pe o periuță de dinți, apoi să masăm ușor unghiile și pielea. Acest procedeu ne va ajuta să eliminăm murdăria și să exfoliem orice urmă de piele moartă fără să fie nevoie să folosim chimicale sau produse cosmetice scumpe.
2. Tratează-ți unghiile cu blândețe.
Unghiile tale sunt delicate, iar dacă le tratezi cu asprime riști să le expui infecțiilor. De asemenea, evită să folosești ustensile de metal sub unghie, deoarece există riscul separării patului unghial de piele, ceea ce va duce la deteriorarea serioasă a unghiilor.
3. Taie-ți unghiile cu regularitate.
Manichiura periodică este la fel de importantă precum tunsul. Fă-ți timp pentru manichiură o dată la două săptămâni și ajustează perioada în funcție de ritmul în care îți cresc unghiile.
4. Pune accent pe sănătatea, nu pe lungimea unghiilor.
Unghiile lungi sunt frumoase, dar e mai important să le menții sănătoase. Medicii dermatologi recomandă păstrarea unghiilor mai scurte, cu colțurile rotunjite. Adoptarea acestui stil te ajută să-ți întreții mai bine unghiile și să le menții sănătoase și puternice, fără prea multe bătăi de cap.
5. Ține pila de unghii mereu aproape.
Dacă ai un stil de viață activ și unghiile tale sunt expuse, medicii dermatologi recomandă să ai mereu pila de unghii la îndemână pentru a rotunji sau netezi pe loc marginile care se deteriorează. Este de preferat să pilești unghia într-o singură direcție.
6. Evită tăierea cuticulei.
Cuticula îndeplinește un rol foarte important: sigilează suprafața de la baza unghiei. Prin urmare, tăierea sau îndepărtarea cuticulei echivalează cu ruperea sigiliului de protecție al unghiei, lăsând-o expusă bacteriilor și infecțiilor. Păstrarea cuticulei intacte ajută din plin la menținerea sănătății unghiei. Totuși, dacă insiști să le ajustezi, este de preferat să le împingi ușor spre interior cu un bețișor o dată pe săptămână, după ce ai ieșit de la duș, apoi să masezi cu blândețe zona cu o cremă pentru cuticule sau cu o loțiune hidratantă.
7. Păstrează-ți ustensilele curate.
După fiecare manichiură și pedichiură este indicat să îți cureți instrumentele cu săpun și apă, deoarece există riscul contaminării cu bacterii. Următorul pas constă în dezinfectarea lor cu ajutorul unei soluții speciale, cum ar fi înmuiarea în spirt timp de minimum 10 minute. Nu uita să înlocuiești din când în când pila de unghii, nu are sens să-ți asumi riscuri inutile.
8. Nu uita să folosești lacul de unghii protector, base coat.
Faptul că îți vopsești unghiile acasă nu ar trebui să te oprească din a folosi un lac de unghii protector, denumit base coat. Nu numai că vei evita astfel să îți pătezi unghiile atunci când aplici lac, dar vei obține o culoare mai saturată și opacă cu doar un strat de base coat.
9. Citește cu atenție etichetele.
Nu toate mărcile de lac de unghii sunt la fel, așa că ai grijă ce produs alegi. Medicii dermatologi recomandă evitarea lacurilor care conțin substanțe chimice precum formaldehide sau toluen, deoarece acești compuși contribuie la deteriorarea unghiilor.
10. Folosește întotdeauna un top coat.
Nu are rost să petreci mult timp vopsindu-ți unghiile dacă efectul nu durează decât o zi, nu-i așa? E foarte important să folosești un strat suplimentar de lac protector, de preferat o dată la 3 zile, pentru că păstrează culoarea vie și ajută la prevenirea deteriorării unghiilor.
11. Folosește sporadic tratamentele cu acrilic sau gel.
Orice expert în tratarea unghiilor va face tot posibilul să te convingă să nu optezi pentru manichiura cu acrilic sau cu gel. Chiar dacă rezistă mai mult și sunt comode, acest tip de manichiuri dăunează unghiilor. Dacă totuși alegi o astfel de manichiură, există câteva modalități de a minimiza daunele produse unghiilor. Principala problemă a manichiurii cu gel este expunerea la lumina UV în timpul uscării, ceea ce poate provoca daune pielii de dedesubtul și din jurul unghiei, crescând riscul de cancer. Dermatologii recomandă folosirea unei loțiuni de protecție cu SPF 30 sau chiar 50 înainte de procedură pentru a reduce riscurile. De asemenea, poți alege să folosești mănuși speciale care expun doar unghiile, protejând restul mâinii de radiațiile UV.
12. Ia o pauză din când în când.
Păstrează procedurile elaborate și culorile îndrăznețe cu mulți pigmenți pentru weekend, iar în timpul săptămânii lasă-ți unghiile să respire și să se regenereze – folosește un gloss simplu, incolor. Medicii dermatologi avertizează că trecerea de la o culoare puternică la alta fără nicio pauză duce la uscarea și îngălbenirea unghiilor și, în timp, la deteriorarea structurii acestora.
13. Hidratează-te cu regularitate.
Nu poți concepe să mergi la culcare fără să-ți cureți și să-ți hidratezi fața, așa că de ce ai proceda diferit cu unghiile? Experții recomandă un amestec de migdale și ulei de avocado pentru a hidrata cuticulele și unghiile, dar poți opta cu succes pentru orice cremă hidratantă bogată în nutrienți. În lipsă de altceva, poți folosi chiar și balsam de buze!
14. Protejează-ți unghiile!
Fie că faci curățenie și folosești produse chimice, fie că speli sau lucrezi în grădină, folosește întotdeauna mănuși de protecție – preferabil din cauciuc, vinil sau plastic, dar cu căptușeală din bumbac. Spălatul vaselor cu mâinile goale, cu detergent de vase și apă fierbinte duce la înmuierea unghiilor, în vreme ce grădinăritul îți murdărește peste măsură unghiile, iar curățarea lor poate crea complicații. În plus, pe măsură ce se răcește afară, amintește-ți să porți o pereche de mănuși, evitând astfel uscarea și deteriorarea unghiilor pe care te-ai chinuit atât să le hidratezi.
15. Adoptă o dietă echilibrată.
Unghiile conțin o proteină numită cheratină, astfel că le poți îmbunătăți substanțial aspectul dacă adopți o dietă specifică. Nu trebuie să-ți lipsească din regimul zilnic vitaminele și suplimente precum biotina, vitamina E sau uleiul de pește. Consumă cu regularitate alimente bogate în proteine, precum fasolea, peștele sau alunele și, odată ce găsești combinația care funcționează pentru tine, vei vedea că unghiile tale vor căpăta vitalitate și rezistență.
Sus