Unghia – oglinda sănătății
 
Unghiile sunt “oglinda“ sănătăţii organismului. Un medic dermatolog îşi poate da seama de starea de sănătate în care te afli doar prin examinarea unghiilor. De la decolorarea patului unghiei și până la capilarele din cuticule, pot fi identificate foarte multe boli. “Dacă vezi ceva greşit sau neobişnuit, cum ar fi cuticule mai închise la culoare sau chiar dungi întunecate de-a lungul unghiei, consultă un dermatolog“, ne sfătuieşte un specialist în domeniu, dr. Krant.
 
Schimbările anatomiei unghiei semnalează de obicei unele afecțiuni, dar asta nu înseamnă automat că oricine are unghiile albe la culoare este bolnav de hepatită! Dacă ești îngrijorat de aspectul unghiilor tale mergi la medicul dermatolog.
 
Iată câteva afecțiuni des întâlnite ale unghiei și bolile cu care pot fi asociate:
 
Unghii pale, decolorate
•              Anemie
•              Probleme cardiace
•              Boli ale ficatului
•              Malnutriție
 
Unghii albicioase
•              Dacă unghiile capătă culoare albicioasă, iar marginile sunt închise la culoare, poate fi un semn de boală a ficatului, precum hepatita.
 
Unghii îngălbenite
•              Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în astfel de cazuri este infecția fungică. Pe măsură ce infecția se agravează, patul unghial se retrage, iar unghiile se îngroașă și devin fărâmicioase. Rareori, unghiile îngălbenite pot fi indicatorul unor boli mai serioase, precum afecțiuni ale tiroidei, ale plămânilor, diabet sau psoriazis.
 
Unghii vinete
•              Învinețirea unghiilor este de cele mai multe ori un semn că organismul nu se oxigenează suficient. Poate semnala o problemă la plămâni, posibil un emfizem. Chiar și unele probleme cardiace pot fi asociate cu învinețirea unghiilor.
 
Unghii încrețite
•              Încrețirea patului unghial poate fi un semn timpuriu de psoriazis sau artrită inflamatorie. În astfel de cazuri decolorarea unghiei este des întâlnită, în vreme ce pielea de sub unghie poate căpăta o culoare roșiatică sau maronie.
 
Unghii crăpate sau despicate
•              Unghiile uscate și fragile care se crapă sau se despică în mod frecvent sunt în general un simptom al afecțiunilor de glandă tiroidă. Totuși, crăparea sau despicarea combinată cu o nuanță gălbuie a unghiei se datorează, cel mai probabil, unei infecții fungice.
 
Margini pufoase ale unghiei
•              În cazul în care pielea de pe marginea unghiilor are un aspect pufos și roșiatic, avem de-a face cu o inflamare a pielii. Poate fi rezultatul lupus-ului sau al altei afecțiuni a țesuturilor.
 
Dungi negre sub unghie
•              În cazul apariției unor dungi negre sub unghie trebuie efectuate imediat investigații amănunțite. Aceste dungi pot fi un simptom al melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele.
 
Unghii roase
•              Rosul unghiilor poate fi doar un obicei vechi, dar în unele cazuri este un semn evident al anxietății. Mușcatul sau rosul unghiilor a fost pus și pe seama sindromului obsesiv – compulsiv. Dacă nu te poți abține să-ți rozi în mod frecvent unghiile ar fi cazul să consulți un doctor.
Modificările de consistență ale unghiilor
 
Traumatismele unghiale, dar și alte probleme diverse (de natură infecțioasă sau dermatologică) ce afectează aceste anexe ale pielii (cum sunt considerate unghiile) sunt foarte frecvent întâlnite în practica medicală. Aceasta se datorează localizării unghiilor: cu toții ne-am prins cel puțin o dată degetele, ne-am tăiat sau am constatat că ni se exfoliază unghiile. Majoritatea problemelor ce apar la acest nivel, deși sunt dureroase, nu sunt și foarte grave. Doar în situații rare impun un tratament agresiv. Se pot rezolva cu ușurința și la domiciliu, dacă se respectă sfaturile și recomandările specialiștilor.

Unghiile sunt privite, alături de păr, ca fiind anexele pielii. Ele sunt localizate pe față dorsală a ultimei falange și sunt atașate de derm prin patul unghial. Sunt alcătuite din straturi de cheratină (proteină dură ce conferă aspectul cornos) ce se afla însă și în piele și în structura firului de păr. Unghiile cresc din rădăcină (sau matrix) aceasta fiind zona de sub cuticulele de la bază. Unghiile normale au o rată de creștere destul de mică, de 0,1 mm în fiecare zi (dar viteza de creștere depinde de vârstă, anotimp, nivel de activitate și factori ereditari). Unghiile degetelor de la picioare cresc de aproximativ 2 ori mai încet decât cele de la mână. Unghiile de la mâna dominantă cresc mai repede; unghiile bărbaților cresc mai încet decât ale femeilor. Creșterea normală a unghiilor este afectată pe măsură ce organismul îmbătrânește sau în sarcină, diverse boli, dezechilibre hormonale, tulburări vasculare ale extremităților.

Chiar dacă sunt anexe, unghiile sunt foarte importante deoarece modificările de la nivelul lor pot anunța boli cu răsunet sistemic. Unghiile sănătoase sunt de obicei netede, de culoare roz, uniforme, cu lunula albă (aceasta este zona palidă de la baza unghiei). Decolorările și modificările de formă specifice pot semnala diverse boli pulmonare, boli cardiovasculare, renale și hepatice sau diabet zaharat și anemie. Punctele albe și șanțurile verticale sunt, de obicei, fără semnificație patologică gravă.
 
Patologia unghială care ridică probleme de abordare terapeutică este reprezentată de:
- infecții bacteriene;
- infecții fungice;
- unghii încarnate;
- tumori.

Dacă însă unghiile sunt tăiate la timp și îngrijite corespunzător, se pot evita o serie de probleme.

Cele mai frecvente modificări ale unghiilor includ:
- modificări de consistență;
- modifcări de pigmentare și colorare;
- modificări de formă și textură.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Modificările de culoare ale unghiei
 
Unghiile pot releva istoricul medical al pacientului cu până la doi ani în urmă (în funcție de viteza lor de creștere) sau anomalii profunde tranzitorii ale pigmentării pielii. Culoarea mai este modificată și de vascularizarea degetelor sau de factori intravasculari, precum anemia și hipoxemia. Când în antecedentele pacientului există contact direct cu diferite substanțe chimice iritante, coloranți sau dizolvanți chimici, decolorările urmăresc adesea forma benzii ce urmărește conturul cuticulei.
 
Modificările de culoare ale unghiilor sau cromonichia, în care unghiile apar albegalbene sau verzui, pot apărea ca urmare a diferitelor infecţii şi a altor afecţiuni cutanate. În aproximativ 50% din cazuri modificările de culoare ale unghiilor apar ca rezultat al infecţiei cu ciuperci ce pot fi găsite în aer, pământ sau praf. Sunt multe tipuri de fungi care pot afecta unghiile. Cea mai cunoscută ciupercă este Trichophyton rubrum. Aceasta are tendinţa să infecteze tegumentele şi de aceea este cunoscută ca dermatofit. Pseudomonas aeruginosa este un tip de bacterie care afectează pielea de sub unghie şi determină culoarea verzuie a unghiei. Unghiile roşii sau negre pot rezulta în urma unui hematom (colecţie de sânge) situat sub unghie şi apărut ca urmare a unui traumatism (inclusiv datorită unghiilor încarnate).
 
Aspectul unghiilor poate fi afectat și de afecțiuni cronice. Modificări specifice ale colorației unghiilor pot fi sugestive pentru diabet sau alte afecțiuni cronice hepatice, renale, cardiace sau pulmonare.
 
Altă cauză rară de unghii anormal colorate este sindromul unghiilor galbene, o boală ereditară caracterizată de creşterea lentă şi modificări de culoare ale unghiilor asociate cu limfedem şi boli pulmonare. Unghiile pot fi mai deschise la culoare, alb-gălbui, dacă există o separare a unghiei de patul unghial, fenomen denumit onicoliză.
 
Pielea, mucoasa și unghiile pot fi cianotice dacă sângele nu este oxigenat corect, deși această culoare nu ține de lama unghială.
 
Melanonichia este termenul medical care corespunde pigmentării în nuanțe de maro până la negru a unghiei. Se întâlnește sub forma unei benzi longitudinale la nivelul aparatului unghial. Cea mai îngrijorătoare cauză a melanonichiei este melanomul subunghial, deși colorația maro a unghiei poate fi dată de o varietate de alte cauze, precum:
  • melanonichia fiziologică longitudinală;
  • afecțiunile sistemice;
  • traumatismele;
  • afecțiunile inflamatorii;
  • infecțiile subunghiale;
  • medicamentele.
Melanonichia este cel mai adesea determinată de producția crescută de melanină de către melanocitele din matricea unghială. În cazul melanomului subunghial colorația este longitudinală, apărută de mai mulți ani, dar și-a modificat recent culoarea, dimensiunea, forma.
 
Leuconichia sau petele albe caracterizează colorarea în alb a unghiei. Cea mai frecventă cauză este traumatismul la nivelul matricei unghiale. Traumatismele minore în perioada de creștere a unghiei determină mici pete albe ovalare orizontale. Leuconichia nu este cauzată de lipsa sau de excesul de zinc sau calciu (sau alte vitamine) din organism și este mai frecventă la degetele mâinilor.
Leuconichia poate fi totală, întreaga unghie fiind albă. Acesta poate fi un semn clinic al hipoalbuminemiei din cadrul sindromului nefrotic, insuficienței hepatice sau enteropatiilor cu pierdere de proteine. Un defect genetic sau antibioticele din clasa sulfonamidelor pot, de asemenea, cauza acest aspect.
 
Leuconichia striată sau liniile Mees reprezintă decolorarea albă în benzi multiple transversale, paralele cu lunula. Acest efect apare prin inhibarea creșterii matricei unghiale. O cauză frecventă este manichiura excesivă sau îndepărtarea traumatică a cuticulelor. Mai poate fi secundară intoxicării cu metale grele, cirozei, chimioterapiei, infecțiilor severe asociate cu pusee febrile (malarie, varicelă, herpes).
 
În cazul infecțiilor fungice, unghia se colorează pătat în gălbui, se îngroașă și devine sfărâmicioasă. Onicomicozele debutează mai ales în marginea liberă a unghiei și avansează lent spre matrice. Unghiile de la picioare sunt mai frecvent afectate decât cele de la mâini. Ocazional, unghiile de la mâini pot fi afectate de Candida sau Piocianic (petele fiind albe sau verzui).
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discuta cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști, vei primi cele mai bune sfaturi și recomandări de tratament pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Modificări de formă și textură ale unghiilor
 
Textura unghiilor poate dezvălui o condiție fizică sau mentală a persoanelor. Medicii dermatologi recomandă eliminarea din dietă a alimentelor rafinate, precum zahărul sau făina și consumul de cereale integrale, fructe și o mulțime de legume proaspete.
Unghiile casante – indică o congestie a ficatului din cauza lipsei de legume.
Unghiile solzoase – arată consumul excesiv de zahăr, aditivi și medicamente.
Creșterile de striații orizontale - indică niveluri ridicate de stres.
Creșterile de striații verticale – indică congestionarea ficatului, probleme cu rinichii sau cu tractul digestiv.
 
Conform medicinei tradiționale chineze, forma unghiilor poate dezvălui semne care vorbesc despre constituția noastră înnăscută.
Unghii alungite: ești armonioasă și bine echilibrată;
Unghii pătrățoase: ești echilibrată, dar rigidă în gândire.
Unghii lungi: ești artistică și creativă, dar lipsită de forță fizică.
Unghii ovale: ești sensibilă și ai un sistem digestiv slab.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!

Alte modificări ale unghiei
 
Traumatismele unghiale, precum și alte probleme diverse (de natură infecțioasă sau dermatologică) sunt foarte frecvent întâlnite în practica medicală. Majoritatea problemelor ce apar la acest nivel, deși sunt dureroase, nu sunt și foarte grave și doar în situații rare impun un tratament agresiv. Se pot rezolva cu ușurință și la domiciliu dacă se respectă sfaturile și recomandările specialiștilor.

Unghiile încarnate sunt adesea determinate de tăierea incorectă, de încălțămintea strâmtă sau pot să apară ca o caracteristică ereditară. Unghia poate să crească în grosimea tegumentelor periunghiale, determinând apariția durerii, tumefacției, edemului și infecției. În cazuri rare se poate forma și un abces sub unghie.
 
Hemoragiile în așchie sunt leziuni ale vaselor sangvine din patul unghial ce pot determina apariția unor linii fine roșii-violacei sub unghii. Aceste hemoragii se datorează unor leziuni determinate de anumite medicamente sau apar în cadrul unor boli, în mod caracteristic în endocardita bacteriană. Aceste hemoragii nu necesită un tratament specializat, dispărând în timp, o dată cu procesul care a stat la baza apariției lor (tratamentul endocarditei bacteriene).


Hipocratismul unghial se caracterizează prin încurbarea unghiei și tumefacția rădăcinii sale. Unghia hipocratică se întâlnește în boli bronhopulmonare cronice, supurații pulmonare, în boli cardiace congenitale, dar și în rectocolita ulcerohemoragică sau în cadrul manifestărilor paraneoplazice din cancerul pulmonar.

Liniile Beau sunt șanțuri orizontale (transverse) pe suprafața unghiei, paralele cu lunula. Apar ca urmare a unor procese ce perturbă producția de cheratină. Pe măsură ce unghia crește, liniile dispar. Cauzele lor sunt multiple: traumatisme sau afecțiuni locale ce implică pliul unghial. În funcție de durata și severitatea afecțiunii inițiale se formează și liniile (mai adânci, mai numeroase). Dacă însă liniile Beau apar la toate unghiile, având caracteristici asemănătoare, cel mai probabil reflectă o suferință de creștere ca urmare a unor patologii sistemice (infecții grave, stări febrile, tulburări metabolice, boli inflamatorii).
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Cum prevenim afecțiunile unghiilor?
 
Pentru a avea cu adevărat unghii sănătoase și puternice trebuie să acorzi o atenție deosebită alimentației și să pui accent pe adoptarea unei alimentații echilibrate. Complexul de vitamine B și minerale, precum zinc, calciu, fier, împreună cu vitamina D contribuie la menținerea sănătății unghiilor și a întregului organism.

Aceste elemente esențiale se găsesc în: gălbenușul de ou, untul de arahide, brânza, conopida, cerealele integrale, lintea, laptele, precum și în multe alte surse alimentare, însă într-o cantitate mai mică. Sunt recomandate și suplimente nutriționale, însă de regulă se optează pentru sursele naturale, deoarece sunt mai eficiente iar organismul le asimilează mai ușor. În plus, acesta beneficiază de proprietățile celorlalte vitamine și minerale existente în aceste surse naturale.

Un factor important pentru menținerea sănătății unghiilor este lumina soarelui. Organismul are nevoie ca lumina naturală să intre în contact direct cu pielea în scopul procesării corecte a vitaminelor A și D. În lipsa acestui proces vital, unghiile, părul și oasele nu se vor dezvolta armonios!

În cazul unei deteriorări complete, este nevoie de aproximativ 6 luni pentru ca o unghie să crească complet, de la cuticulă până în vârf. Ca urmare a unui traumatism mai vechi poți identifica pe suprafața unghiei striații, pete sau linii.

Specialiștii în reflexologie susțin că pe suprafața unghiilor pot apărea linii longitudinale datorate stresului sau unor perioade de intense și îndelungate tulburări de ordin emoțional.
 
Sfaturi utile pentru a menține sănătatea unghiilor, pentru a preveni infecțiile și pentru a îmbunătăți aspectul acestora:
- Pastrează-ți unghiile curate si uscate;
- Evită folosirea lacurilor de unghii care conțin formaldehidă sau acetonă;
- Manichiura trebuie făcută numai cu instrumentele proprii;
- Nu înlătura cuticulele și nu curăța adânc sub unghii, deoarece pot apărea infecții;
- Daca ai unghii false, autoexaminează frecvent unghiile pentru a observa instalarea nuanței de verde, semn al infecției bacteriene;
- Adoptă o dietă echilibrată și administrează-ți vitamine pe bază de biotină; 
- Aplică zilnic pe unghii și cuticule cremă hidratantă. Cremele cu uree, fosfolipide sau acid lactic previn crăparea unghiilor;
- Unghiile încarnate nu trebuie scoase de una singură; apelează la un medic dermatolog pentru ca această procedură să fie realizată în deplină siguranță.
 
Te îngrijorează starea unghiilor tale sau te preocupă sănătatea lor? Discută cu specialiști în domeniul sănătății, medici și farmaciști pentru recomandări de tratament și pentru a avea din nou unghii sănătoase!

Descarcă acum Ghidul cu informații pentru tratarea micozei unghiei!
Sus